aaab

aaablog@sent.as

جمعه، مهر ۰۵، ۱۳۸۱
قهوه اسپرسو

يکي از انواع قوه ست، مثل قهوه فرانسه، قوه ترک و ...
معمولا دانه هاي قهوه اي که قراره براي اسپرسو استفاده بشه بيشتر تفت داده ميشن و بيشتر آسياب ميشن. سه درجه براي آسياب شدن قهوه وجود داره (کم، متوسط، زياد) که هرکدوم براي نوع خاصي از قهوه استفاده ميشه.
قهوه ي اسپرسو به مقدار مشخص شده روي فيلتر مخصوص اسپرسو، که ريزتر از فيلترهاي ديگه ست، قرار ميگيره، و آبي که يه مقدار تا نقطه ي جوش فاصله داره روش ريخته ميشه، و تحت فشار 9 اتمسفر، شيره ي قهوه از اون کشيده ميشه. قهوه ي اسپرسو "بايد" در مدت بيست تا سي ثانيه آماده بشه، در غير اين صورت به معني نامناسب بودن يکي از وسايل، و در نهايت نامناسب بودن محصول نهاييه. يکي از فاکتورهاي سنجش درستي قهوه ي اسپرسو، زمان درست شدنشه.
قهوه اسپرسو سخت تر از انواع ديگه درست ميشه و نياز به دقت و مهارت بيشتري داره. در عين حال سريع ترين قهوه ست، و اسمش هم به همين خاطر انتخاب شده (=express) .
اون رو در فنجان کوچک سرو ميکنن، و سنگين تر از انواع ديگه ي قهوه ست. البته از نظر مقدار کلي کافئين فرق چنداني با قهوه هاي ديگه (مثلا فرانسه) نداره، ولي نسبت کافئين به حجم بالاتري داره و زودتر اثر ميکنه.
يه فنجان کوچک اسپرسو، حدود 100 تا 120 ميليگرم کافئين داره، که به اندازه ي يک فنجان بزرگ قهوه ي فرانسه، دو فنجان قهوه ي آماده (مثل نسکافه)، حدود چهار ليوان چاي، دو شيشه پپسي، سه شيشه کوکا، و يا سه تا پنج قالب شکلات است. البته يادتون باشه که کافئين قهوه بسيار سريعتر از شکلات و چاي جذب ميشه و اثر ميکنه.


انواع قهوه اسپرسو :

Caffe Latte
latte در ايتاليايي به معني شيره. در اين نوع قهوه، به اسپرسو شير گرمِ بدون کف اضافه ميشه.

Cappuccino
کاپوچينو، اسپرسوييه که با شير، و کف شير همراهه. ميشه گفت لاته ايه که کف شير هم داره.
اگه تو کافي شاپ هاي خودمون ميخواين سفارشش بدين مطمئن بشين که کاپوچينوي آماده براتون تو آب جوش نميريزن و خودشون دستگاه دارن، چون اون آماده ها به نظر من فرق زيادي با شير کاکائو ندارن. در عين حال اگه ميخواين از اون آماده ها براي خودتون درست کنين، اول با مقدار خيلي کمي آب مخلوطشون کنين و اونقدر اون رو بزنين تا کف کنه، اونوقت مقدار کافي آب بهش اضافه کنين. اينطوري خيلي خوش طعم تر ميشه.

Americano
اسپرسويي که با آب گرم به نسبت مساوي رقيق شده.

Hammerhead
اسپرسوييه که در فنجان بزرگ ريخته ميشه، و باقي فنجان با قهوه ي ترک پر ميشه.

Mocha
اسپرسو يا لاته که به اونها شکلات اضافه شده. من ترکيب قهوه و شکلات رو به شدت پيشنهاد ميکنم.
قهوه موکا تعريف زياد مشخصي نداره، و اگه قصد دارين جايي موکا سفارش بدين، حتما ازشون بپرسين که از نظر اونها موکا چيه، چون ممکنه با اوني که انتظار دارين خيلي فرق کنه. تو ايران به قهوه ي خاصي که اگه اشتباه نکنم به سبک قهوه ترک درست ميشه هم موکا گفته ميشه، که هيچ ربطي به اسپرسو نداره.

Espresso Con Panna
اسپرسو با خامه
در اين قهوه از خامه ي زده شده استفاده ميشه. اگه ميخواين تو خونه چنين چيزي درست کنين، يکي از راحت ترين راه هاش استفاده از خامه هاي مخصوص اين کاره که آمادش به صورت اسپري وجود داره و جديدا تو سوپرمارکت ها زياد شده و حدوداي 2500 قيمتشه. دستگاه درست کردن اين خامه براي اسپرسو هم وجود داره، ولي تا جايي که من ميدونم اسپري هاي آماده تو همه جاي دنيا داره جايگزين اون ميشه.

Double
وقتي اين رو اول هرکدوم از قهوه هاي اسپرسو اضافه ميکنن، به اين معنيه که دو وعده اسپرسو قراره براتون بيارن. البته شايد فکر کنين نياز به توضيح نداشته باشه، ولي نکته ي مهم اينه که هر بار که دستگاه اسپرسو کار ميکنه تنها يک وعده اسپرسو بايد درست کنه، نه بيشتر. يعني اگه سه فنجان اسپرسو ميخواين، بايد سه بار دستگاه رو راه بندازين و باهاش قهوه ها رو در سه مرحله درست کنين. در مورد اسپرسوي دوبل هم اين قاعده برقراره.
مراقب باشيد که نبايد زياد از حد قهوه مصرف کرد. اين مقدار به فيزيک بدنتون و ساير چيزهايي که ميخورين و شرايط زمانيتون بستگي داره. در هر صورت يادتون باشه که اسپرسو خيلي قويه.

Ristretto
اسپرسوييه که با مقدار کمتري آب (حدود 60%) درست ميشه.

Lungo
فکر ميکنم يه جوري معادل long انگليسي باشه. دو برابر آب استفاده ميشه و مدت زمان درست شدنش رو هم طولاني تر ميکنن. طولانيتر شدنش باعث ميشه که با وجود بيشتر بودن آب، قهوه ي تلخ تر بشه.

Cafe Macchiato
يه فرقايي با قهوه لاته داره، ولي من که فرقشو نميفهمم ! شما فرض کنين همونه ...

Dry
اسپرسو همراه با کف شير. فرقش با کاپوچينو اينه که توش شير ريخته نميشه.

ادامه ماجرا...